Pěstounům se v Litomyšli líbilo

Krásné počasí přilákalo v neděli 16.9. do Litomyšle na druhý ročník Dne pro pěstounství téměř šest stovek dětí a dospělých z celého Pardubického kraje. Bohatý program v zámecké zahradě a volný vstup do interaktivní stálých expozic na zámeckém návrší nabídl příjemně strávený společný čas všem generacím. " I když to máme do Litomyšle přes čtyřicet kilometrů, jezdíme sem rádi. Takže když přišlo od naší doprovázející organizace pozvání na tuto akci, bylo u nás doma jasno," směje se Marcela, která přijela s početnou rodinou z podhůří Orlických hor. Nechyběly různé soutěže, výtvarné workshopy, fotokoutek, moderovaná beseda, vystoupení parkour show nebo tzv. dogdancing. Akci určenou především jako poděkování pro pěstouny, jako je i paní Marcela, uspořádal Pardubický kraj ve spolupráci s litomyšlskou Farní charitou a dalšími subjekty.

Přiznání

V Občanské poradně se setkáváme s ledasčím. Některé, zdánlivě třeba úplně obyčejné lidské příběhy, mohou být k zamyšlení pro nás, pro všechny.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Den pěstounství je svátkem rodiny, užít si ho můžete společně v Litomyšli

Na neděli 16. září zveme od 10 do 16 hodin nejen pěstounské rodiny, ale i širokou veřejnost s dětmi do východočeské Litomyšle. Na zámeckém návrší připravují Pardubický kraj s neziskovými organizacemi a ve spolupráci s městskými úřady již druhý ročník Dne pěstounství.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vy-bízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček, a ochlazuje jejich prostředí vše-mi dostupnými prostředky.

Táhnout za jeden provaz stojí za to

Druhou květnovou sobotu uspořádala skupina mladých lidí pod patronací Dobrovolnického centra při Farní charitě v Litomyšli benefiční sportovní akci pro širokou veřejnost. Nebylo to poprvé – už loni se Běh novoveskou přírodou setkal s velkým zájmem. Ani letos tomu nebylo jinak a akce se opět stala vyhledávanou příležitostí pro sportovní zážitky, setkání všech generací, zábavu, legraci i společnou procházku s kočárky a psími miláčky. Všem, kteří přišli podpořit dobrou věc, patří poděkování. Více než dvě stovky běžců a dalších návštěvníků a partnerů totiž navíc přispěli k neuvěřitelnému výtěžku 37 399 Kč ve prospěch vzdělávání dětí se speciálními potřebami ve Speciální škole Litomyšl. Děkujeme a těšíme se na vás opět za rok!

Podpora odlehčovací služby z Moneta Bank

Moneta Bank se rozhodla prostřednictvím grantové komise v květnu podpořit projekt naší úlevové služby Respitní péče Jindra, který úspěšně funguje už téměř 15 let, částkou 100 tisíc korun. Jednalo se o druhé kolo regionálního grantového program podpory potřebným, který je zaměřen zejména na pomoc znevýhodněným dětem a dospělým.  Příspěvek bude použit výhradně na úhradu nákladů spojených s přímou péčí o klienty střediska Respitní péče Jindra Farní charity v Litomyšli. Za projevenou důvěru a podporu děkujeme!

Setkání se studenty Trading Centre potěšilo

Na úterý 20.března jsme dostali milé pozvání od ředitelky soukromé školy Trading Centre v Litomyšli paní Zemanové k setkání se studenty. Proč? Trading Centre se snaží být moderní školou otevřenou směrem ven a kromě různých stáží chce dát studentům možnost podílet se aktivně na věcech kolem sebe. Takovou konkrétní příležitostí může být dobrovolnictví v rámci Dobrovolnického centra při Farní charitě v Litomyšli. Povídali jsme si se studenty 2. a 3.ročníků o vlastních zkušenostech s dobrovolnictvím, základních principech takové práce, jejím smyslu a přínosu pro dobrovolníka i jeho okolí. Pro školu to není možnost neznámá - naším Dobrovolnickým centrem už někteří prošli. Děkujeme za pozvání a přejeme dobré zvládnutí konce školního roku!

O pomáhání druhým už od školky

SAM_1377Během prvního měsíce letošního roku nás navštívila, v rámci tématu „ Kde a jak pracují moji rodiče“ jedna z našich maminek -zdravotní sestra litomyšlské Farní Charity paní E.Víšková. Její citlivé a poutavé vyprávění o způsobu a poslání práce „terénní zdravotní sestry“,nás všechny, děti i paní učitelky, velice zaujalo. Praktické ukázky první pomoci v případě drobných poranění a jejich ošetření, si po krátké instruktáži mohly vyzkoušet děti samy. Vše bylo doplněno zajímavou ukázkou rehabilitačního cvičení s pacientem a následně shlédnutím auta s jeho nezbytnou výbavou, pro každodenní cesty za nemocnými. Touto cestou bych vedení Farní Charity Litomyšl a paní E.Víškové ráda poděkovala.

Dagmar Straková - MŠ Tisová

Ocenění v soutěži Můj svět 2018

Odborná komise fotosoutěže Můj svět letos vybrala naše zaslané snímky z Tříkrálové sbírky mezi třicet nejlepších do putovní výstavy! Stanou se tak součástí každoroční akce, která bude mít svůj počátek na slavnostní vernisáži dne 22. února v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě a po opavské dvoutýdenní premiéře bude putovat po zbytek letošního roku po dalších městech České republiky, mezi něž se například zařadil s dubnovou vernisáží Jeseník. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout ty nejlepší fotografie z kategorií "Portrét", "Život kolem nás" a "Jak to vidím já".
Za uznání a důvěru odborné komise, ve které ani letos nechyběl například známý fotograf Jindřich Štreit a Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, srdečně děkujeme.