Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Oslavy 25. výročí v Neratově

Letos je to právě 25 let, co arcibiskup Karel Otčenášek obnovil činnost Diecézní charity Hradec Králové. Čtvrtstoletí od svého vzniku si připomínají i mnohé regionální Charity. Při této příležitosti bude v pátek 2. června od 10 hod. sloužena slavnostní a děkovná mše svatá v poutním kostele v Neratově, kterou bude celebrovat prezident Diecézní charity Mons. Josef Suchár spolu s hostujícími biskupy a kněžími. Poté bude oceněno 19 pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci v Charitě. Oslavy zakončí koncert písničkáře Pavla Helana od 14:30 v poutním kostele.

Doběhnout až k moři

Na počátku byl skvělý nápad, který se podařilo díky nadšení několika lidí opravdu uskutečnit. Dobrovolnické centrum při Farní charitě Litomyšl ve spolupráci s obcí Nová Ves u Litomyšle uspořádal v sobotu 13.května benefiční běh novoveskou přírodou. Zúčastnit se mohl každý, jak sportovec, tak maminky s kočárky i milovníci procházek. Počasí přálo a startem i cílem postupně prošlo téměř 140 výletníků a běžců. Veškerý výtěžek ze startovného a občerstvení, který se vyšplhal na nádherných Kč 21 464,-- byl darován Základní speciální škole v Litomyšli na červnový pobyt dětí a jejich speciálních pedagogů u moře.Všem, kteří přišli podpořit dobrou věc, patří poděkování. Obrovský dík směřuje také ke všem novoveským dobrovolníkům, kteří akci připravili. Ukázalo se, že takové akce mají velký potenciál v posílení společných vztahů a navíc mohou přinést užitek konkrétní komunitě. A to za to stojí. FOTOGALERIE

Petra Glânznerová

Hlasování pro projekt Obnova varhan v obci Janov

Snahou celého projektu je renovace a oživení zašlých varhan, s více jak stoletou historii, v kostele Sv. Filipa a Jakuba v Janově u Litomyšle. Važme si umu lidí žijících před námi a zachraňme jejich cenné dědictví pro nás a naše budoucí generace.

Podpoře adopci píšťal v projektu ČSOB pomáhá regionům.
Další info je na http://adopcepistaljanov.cz.

Nově v Neratově - Stalo se ...

Neratovský farář Mons. Josef Suchár se dostal mezi osm osobností, které podle společnosti Deloitte mění svět a dělají věci, jež mají význam. Krátký dokument o panu faráři (i sedmi dalších velmi zajímavých osobnostech) si můžete pustit na webové adrese zalezinatom.cz.
Vaší pozornosti doporučujeme i doprovodný článek na webové stránce 17vyjimecnych.forbes.cz!

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

Odpolední čaje pro dříve narozené nově na Zámeckém návrší

Do zámeckého pivovaru se od dubna přesouvají Odpolední čaje pro dříve narozené. Nedělní setkání s přáteli, živou taneční hudbou a sklenkou vína začínají 2. dubna. V tradičním čase od 14 do 18 hodin.
Po dohodě s předchozími organizátory se budeme snažit co nejvíce přizpůsobit stávajícímu formátu.
Vstupenky pořídíte přímo na místě.

Tříkrálové peníze pomohou nemocným a potřebným u nás i v zahraničí

Lidé v královéhradecké diecézi opět projevili velkou solidaritu a do tříkrálových kasiček přispěli rekordních více než 15 milionů korun. Děkujeme všem dárcům za štědrost. Díky také koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Charity z darovaných peněz podpoří především vlastní služby pro nemocné a potřebné ve svých regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí.

Tříkrálová sbírka 2017 v Litomyšli v číslech

Necelý týden od konání Tříkrálové sbírky většinou stačí, aby charity mohly zveřejnit aktuální výtěžek.   I v Litomyšli už mají spočítáno. Po rozpečetění 32 pokladniček litomyšlských koledníků (203.932,-Kč) a  52 dalších kasiček v okolních obcích (249.175,- Kč) Farní charita oznámila celkový výsledek této každoroční největší dobrovolnické akce, která se konala první lednovou sobotu 7.1.2017  – úctyhodných 453 107,-Kč.

Tříkrálová sbírka finišuje a sčítají se výsledky

V těchto dnech už Charity rozpečeťují naplněné tříkrálové kasičky na úřadech. Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu. Velký dík také všem statečným koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především v regionech, kde se vykoledovaly. Část výtěžku poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Průběžné výsledky můžete sledovat zde

RYCHLÉ KONTAKTY

• sestřičky 739 901 085