Národní potravinová sbírka poukazuje na chudobu

V sobotu 11. listopadu se pracovníci a dobrovolníci litomyšlské Farní charity zapojili do pátého ročníku Národní potravinové sbírky. Přebírali a třídili zakoupené darované potraviny ve vysokomýtském obchodním domě Tesco. Poděkování patří všem dárcům – vždyť právě díky nim se podařilo získat přes 815 kg potravin a drogistického zboží. Dary dostávají lidé v nouzi – potravinové banky a charity je rozdělují například matkám samoživitelkám nebo osaměle žijícím seniorům.

Do Národní potravinové sbírky přinášeli lidé nejčastěji trvanlivé potraviny, například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky, dětské výživy a drobné cukrovinky. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

Tato celorepubliková akce navíc s sebou nese několik myšlenek. Existuje tady chudoba, resp. někteří lidé se pohybují na hranici podvýživy. Zároveň jsme však společností, která s jídlem nesmyslně plýtvá. Možná taková věc vzbudí spíše údiv. Vždyť jídla je dost! Stačí se projít kterýmkoliv větším městem a narazíme na mnoho specializovaných restaurací a výběrových obchodů. Vedle sebe tedy stojí fakt, že takové jídlo si sotva můžeme dovolit konzumovat každý den a druhý fakt, že téměř každý druhý Čech vyhazuje několikrát do měsíce potraviny. Za rok je to v průměru na osobu neskutečných 115 kg. Jídlo se pro nás stalo zbožím. Často se jím chlubíme jako oblečením - jak umíme udělat sushi a uvařit asijskou polévku. Chodíme na food festivaly a trhy a rozumujeme nad paštikami a zrajícími sýry. Ale ohromné množství potravin končí v koši namísto toho, aby plnilo svůj účel. Nakonec ovoce, zelenina ani maso nejsou jen mrtvé věci, ale produkty života na Zemi. Tím, co pěstujeme a jak, co jíme a za jakých podmínek, formujeme i to, kým jsme. A i když Česko patří k zemím s nejnižším podílem chudých, pod hranicí příjmové chudoby loni podle údajů statistiků žil milion lidí. Bylo to 9,7 procenta obyvatel, tedy stejně jako v roce 2015. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10 691 korun.

Národní potravinová sbírka připomíná praktickým způsobem chudobu a způsob, jak ji pomáhat odstraňovat. Pokud jste prakticky nemohli přispět, lze to udělat okamžitě – zamyslet se nad tím, co nakupuji a co jím. Může to přinést novou kvalitu i do vašeho života a života vašich blízkých. To za to stojí.

Martina Soukupová, FCH Litomyšl

ZÁKLADNÍ INFO

Farní charita Litomyšl

Bělidla 392