Den pěstounství je svátkem rodiny, užít si ho můžete společně v Litomyšli

Na neděli 16. září zveme od 10 do 16 hodin nejen pěstounské rodiny, ale i širokou veřejnost s dětmi do východočeské Litomyšle. Na zámeckém návrší připravují Pardubický kraj s neziskovými organizacemi a ve spolupráci s městskými úřady již druhý ročník Dne pěstounství.

Rodina jako důležitá životní hodnota a pěstounství k sobě nerozlučně patří; připomenout si to a zároveň strávit nabitý program společně v krásném okolí litomyšlského zámku za to určitě stojí. Akce se koná za každého počasí, vstup je pro všechny návštěvníky zdarma.

Přijďte si s dětmi projít stezku aktivit a úkolů, vyzkoušejte dětské zážitkové bludiště v zámecké konírně nebo navštivte interaktivní expozici v piaristickém chrámu. Skvěle vás pobaví psí agility show nebo ukázky parkouru v podání skupiny Flow vision. Pokud chcete získat více informací o pěstounské péči, jedná se o výjimečnou příležitost, jak se potkat s rodinami, které již děti přijaly, nebo organizacemi, které s pěstouny pracují. Těšíme se na vás.

Den pěstounství - podrobný program
10 – 15 hodin

Putování po soutěžních stanovištích v horní části zámecké zahrady u jezírka – plnění úkolů různé obtížnosti, jízda na koloběžkách apod. Děti za plnění úkolů sbírají razítka do herní karty, po jejím vyplnění získávají za svou námahu a snahu zajímavou odměnu

• Volný vstup do zábavného dětského labyrintu v bývalé zámecké konírně
  • Volný vstup do interaktivní expozice Vzhůru k andělům v piaristickém chrámu a na vyhlídku mezi dvěma věžemi
  • Skákací hrad
  • 13.00 h diskusní setkání se zástupci Pardubického kraje „Novinky v péči o ohrožené děti“ v sálech zámeckého pivovaru
  • 14.00 h  vystoupení agility v zámecké zahradě pod vedením chovatelky Jany Pucherové
  • 15.00 h  ukázka parkour show v podání skupiny Flow vision
  • 15.30 h slavnostní ukončení a hudební dezert na závěr

Plánek    Program

Občerstvení

Pro hlavní vstup do areálu použijte průchod zámeckým pivovarem. Celým dnem Vás provede moderátor, občerstvení je možné zakoupit v areálu Zámeckého návrší na několika místech (kavárna El Lamino, sál zámeckého pivovaru, Infocentrum v zámeckém pivovaru, Klášterní sklípek v Klášterních zahradách). Pro společný oběd lze využít jednu z mnoha restaurací na Smetanově náměstí , Smetanově domě apod. Pro odpočinek, hru a relaxaci lze rovněž využít přilehlé Klášterní zahrady.

Parkování

Parkovat lze po celý den nejlépe na Smetanově náměstí, odtud je to cca 5 – 8 minut chůze k zámku např. směrem od pošty Jiráskovou ulicí.
Mapa areálu ke stažení zde.

Vstupné a počasí

Akce se koná za každého počasí, v případě nepříznivých podmínek bude upravený program probíhat v menším rozsahu v sálech zámeckého pivovaru; možnosti návštěvy výše uvedených expozic se nemění. Vstup do areálu je pro všechny věkové kategorie bezplatný.