Příspěvky

Na pomoc Německu po ničivých povodních zřizujeme finanční sbírku
22. července 2021 Charita Česká republika

Na pomoc Německu po ničivých povodních zřizujeme finanční sbírku

My z Charity jsme v myšlenkách s našimi kolegy z Německa, kteří vytrvale pomáhají s odstraňováním následků mohutných záplav, které v minulém týdnu zasáhly západ země. Charita Německo pro nás dlouhodobě představuje velmi důležitého partnera. V minulosti nás finančně i materiálně podpořila, například při velkých povodních, a v 90. letech nám významně pomohla vybudovat strukturu po revoluci obnovovaných Charit. I díky ní jsme se dostali na vysoce profesionální úroveň, na které dnes jsme. Panuje mezi námi mnohaleté partnerství, kterého si velmi vážíme.

Zaměstnanci ČSOB se stali na den dobrovolníky
12. července 2021 Příspěvky

Zaměstnanci ČSOB se stali na den dobrovolníky

V pondělí 21. června se pět zaměstnanců společnosti ČSOB HUB Svitavsko rozhodlo proměnit v dobrovolníky a strávit svůj pracovní den nezištnou pomocí. Nejdříve jsme u šálku kávy dobrovolníky seznámili s provozem naší odlehčovací služby Respitní péče Jindra a po teorii přišla praxe. Dopoledne strávili dobrovolníci s klienty Respitní péče Jindra v Klášterních zahradách, kde si užili procházku v krásném prostředí a osvěžili se zmrzlinou. Po obědě se pak vrhli na natírání zahradního nábytku a plotu pod reminiscenční terasou vily Jindra. Klienti odlehčovací služby na oplátku pro dobrovolníky připravili drobné občerstvení. Děkujeme za milou společnost a věříme, že se příští rok uvidíme znovu! Víme totiž, že spojení neziskové a komerční sféry funguje!

Sbírka na pomoc lidem zasaženým tornádem. Děkujeme za vaši pomoc
25. června 2021 Charita Česká republika

Sbírka na pomoc lidem zasaženým tornádem. Děkujeme za vaši pomoc

Jižní Moravou se ve čtvrtek večer a v noci na pátek přehnala silná bouře s krupobitím a tornádem a zanechala po sobě mohutné škody. Vyžádala si oběti na životech a zranily se při ní stovky lidí včetně dětí. Charita bezprostředně pomáhá v zasažených oblastech a vysílá intervenční týmy. Diecézní charita Brno organizuje sbírku na pomoc zasaženým lidem po ničivém tornádu na Hodonínsku a Břeclavsku. Dary budou využity na pomoc v konkrétních obcích.

Vyladěný vzdělávací víkend
18. června 2021 Příspěvky

Vyladěný vzdělávací víkend

Sedmnáct pěstounů s jedenácti dětmi si užilo 5. - 6. června 2021 vzdělávací víkend pořádaný službou Podpora pěstounské rodiny Farní charity Litomyšl - tentokrát po dlouhé době ne on-line, ale face to face.  Pod vedením lektora a supervizora PhDr. Štefana Šarközyho, se pěstouni věnovali tématu naplňování potřeb každého člena rodiny a ​také tomu, jaké při prosazování ​potřeb mohou vznikat nedorozumění či konflikty ve vztazích. Hovořili o napětí, které z těchto potřeb může vznikat, a jak na ně zdravě reagovat vhodnou psychohygienou v rodině. Dotkli se tématu vyčerpání z ​dlouhodobé péče, rezignace a psychosomatických obtíží a možným způsobům ​jejich předcházení. Emočně nabyté bylo sdílení pěstounů na téma, co přijetím pěstounského dítěte do rodiny očekávali a co skutečně mají.  O děti ve věku 1,5 - 10 let bylo během obou dnů postaráno pracovníky služby Podpora pěstounské rodiny a dobrovolníky, aby si i ony prožily mimořádný víkend "po svém".  Reakce účastníků na společně strávený čas byly veskrze příznivé. Zvláště dobře hodnotili mimořádné nasazení a osobní vhled lektora do problematiky pro jeho osobní zkušenosti. Sám pan Šarközy totiž část svého dětství vyrůstal v dětském domově i v pěstounské rodině.

Oslavte s námi den prarodičů a seniorů!
17. června 2021 Příspěvky

Oslavte s námi den prarodičů a seniorů!

Uplynulý rok byl pro seniory opravdu náročný. Pandemie koronaviru je izolovala, často na dlouhou dobu odstřihla od jejich blízkých, mnoho aktivit pro seniory bylo omezeno nebo zrušeno.
Rádi bychom jim poděkovali, že to vše vydrželi a dali jim vědět, že jsme s nimi moc rádi.
Papež František na čtvrtou červencovou neděli vyhlásil Den prarodičů a seniorů. Pokud to epidemiologická situace dovolí, oslavíme ho s nimi v neděli 25. července společnou ekumenickou bohoslužbou v 14:00 v kostele Povýšení sv. Kříže. Poté nám na farní zahradě pro dobrou náladu zahrají na harmoniku manželé Vodehnalovi, bude připraveno drobné občerstvení a pivovar Neratov zde bude mít svůj stánek. Vezměte své rodiče, prarodiče, sousedy a přijďte s nimi oslavit jejich den. Jste srdečně zváni!